DN.se- Bra balans på Aruba

Sunday 15, 2015

Read full article here!

Bra balans på Aruba

 

Rachel Bråthén i Mangel Halto på västkusten, stranden hon helst åker till på fritiden.

 Aruba är den karibiska ö som får högst betyg i charterbolagens popularitetsmätningar: Vänligt och tryggt med paradisstränder och turkost hav. Bofasta Rachel Bråthén, mer känd som ”Yoga Girl”, tipsar om öns mer okända sidor.
Genom vardagsrumsfönstret skymtar öns vilda östkust där stora mörkblå atlantvågor slår in mot vassa klippor och förvandlas till vitt skum. På tomten vajar en skog av fyra–fem meter höga gröna, grå och rödskimrande kaktusar i vinden. Det är som en annan värld än den lugna västsidans lena, vita korallsandstränder med stilla turkost hav utanför. Ändå är det bara några kilometer fågelvägen ner till stranden som ser ut som en tropisk dröm, aningen längre när man tar bilen på kurviga vägar.
Vi är hemma i Rachel och Dennis villa på den lilla karibiska semesterön Aruba – tre mil lång från norr till söder och inte ens en mil bred. Här, tolv grader norr om ekvatorn, är det alltid runt 30 grader året runt. Och även om ön normalt förskonas från de orkaner som på sensommaren träffar andra karibiska öar längre norrut, är det alltid blåsigt här, oftast en skön bris som tar udden av hettan.

Foto: Johan Öberg

Rachel Bråthén – för sina drygt 1,5 miljoner instagramföljare känd som ”Yoga Girl” – och Dennis Schoenveld, hennes äkta make sedan ett drygt år tillbaka, ska visa oss några av sina favoriter på ön. Dennis är född här och Rachel har bott här de fem år som gått sedan de två träffades.

Som lokalinvånare vill man ju sällan vara precis där de flesta turisterna trängs – det gäller Aruba likväl som Stockholm. Så Rachels och Dennis favoritställen är platser dit solturister från Europa ofta inte hittar, än mindre de tusentals dagbesökarna från kryssningsfartygen längs kajen i den uppfräschade och allt trevligare huvudstaden Oranjestad.

– Vinden från havet gör det svårt att odla något i trädgården. Vi kanske bygger en pool där i stället, säger Rachel och berättar sen att det (bokstavligen) finns ormar i paradiset:

– När dörrarna står öppna händer det att boaormar slingar in och ibland hittar vi stora giftiga tusenfotingar här inne.

Foto: Dennis Schoenveld

Rachel har sedan hon blev internetkändis gjort massor av intervjuer, men det är första gången hon och Dennis låter journalister komma hem till sig. Vi får en uppmaning att inte fotografera fasaden mot gatan eller skriva ut adressen för att inte leda de mest fanatiska fansen hit. Massor av människor följer paret varje dag på bloggar, Instagram, Facebook och Youtube, där de skriver om allt från filosofin bakom yogan till vardagsliv och sina många hundar. Dessutom syns Rachel ofta på tidningsomslag, nästa förstasidesplåtning är i morgon.

Vilken skillnad från det bohemiska liv hon levde innan kändisskapet. Först i Costa Rica där hon blev yogainstruktör. Sedan på Aruba, där kändisskapet inleddes med en artikel om hennes yogaklasser på paddleboard i New York Times för fyra år sen.

– Dennis brukade ta med en av våra hundar på sin bräda, vilket fick mig att fundera på om man också kunde göra yoga på den. Vanliga surfbrädor funkade inte, men på en paddleboard gick det fint och snart hade jag gjort en dryg timmes program ute på vattnet. Samma idé föddes på ett par andra platser samtidigt, men tidningsartikeln fick många amerikaner att boka kurser hos mig.

Foto: Dennis Schoenveld

På Aruba hamnade hon av en slump, pappan tog henne med på en resa till ön och det hann bara gå en dag innan hon träffade Dennis.

– Vi föll för varandra direkt och det var tungt att resa därifrån när semestern var slut. Men efter två veckor i Costa Rica köpte jag en enkelbiljett tillbaks, ringde Dennis och sa att nu kommer jag.

Vi lämnar deras fyra egna plus en hittehund i villan och far i jeep på skumpiga vägar mot den obefolkade östkusten för att testa några av parets egna favoritstränder. Första stopp – efter en dryg kilometers promenad sista biten i karg terräng – är dubbelstranden Boca Keto, en len hundrameters sandremsa, klyvd på mitten av en stor klippa.

– Boca Keto betyder Lugna stranden på papiamento, som vi pratar här på ön, säger en lokal fotograf som kommer vandrande med all sin utrustning strax efter oss.

Och lugnt är det om man menar antalet besökare – vi är nästan ensamma. Men menar man vind och vågor är det allt annat än lugnt. Vinden gör att solens styrka inte känns och stora vågor rullar in med perfekt för lekfull kroppssurfning.

Foto: Johan Öberg

Parets vän Liliana Varda, en venezuelanska som driver en affär och cateringfirma för hälsomat, dyker upp med lunch när vågleken gjort oss trötta. Sallad och ceviche sitter fint med en stor flaska isvatten därtill.

Vi fortsätter längs en liten stig till nästa stopp, en mer välbesökt naturlig pool bland klipporna, som i dag får rejäl påfyllning med friskt havsvatten flera gånger i minuten, då jättevågor slår över klippkanten och vräker ner ett skyfall över oss badande. Dramatiskt men skoj!

Då är det betydligt lugnare vid Mangel Halto på västkusten, ett badställe som många arubaner besöker – denna dag bland annat en simskoleklass. Här finns fortfarande mangroveträden kvar – perfekt barnkammare för alla fiskar – och precis där det blir djupare har man sänkt en båt, som fungerar som ett rev för större fisk. Dennis, som gärna fridyker, tar sig lätt ner över tio meter i det klara vattnet och simmar in i styrhytten medan vi andra guppar på ytan med cyklop och snorkel.

Mangroveträsken är också perfekta för paddleboardturer, men det får vi testa annan gång. I stället möts vi igen en lugn och tidig morgon för en yogasession på just paddleboard på höghushotellstranden Palm beach.

– Jag tycker faktiskt att det är lättare att göra yoga på brädan. Den rör sig ju lite hela tiden så man kan inte släppa koncentrationen som på land, sa Rachel.

Och på ett sätt har hon rätt – koncentrationen är på topp för att inte ramla av brädan ner i det sköna 27-gradiga havet. Men för en nybörjare går mycket energi åt att bara hålla sig kvar och den meditativa tjusningen med yoga går lite förlorad när man inte som Rachel obesvärat kan stå på huvudet på brädan.

En annan morgon är vi uppe i ottan för ett yogapass runt poolen till en stor villa inbäddad i kaktusskog i nationalparken Arikok, vilket är betydligt mer angenämt. Yoga är ju så sympatiskt för att alla kan vara med oavsett kunskap, vighet och ork. Och det är ju lika mycket en själslig träning som en kroppslig.

Det var bloggandet om yogan som gjorde Rachel känd. Men hon ville berätta mer om sitt liv och sina tankar.

– En gång när jag skrev om en tequilakväll fick jag flera kritiska reaktioner av följare som bara ville att jag skulle leva upp till deras renlevnadsbild av mig. Men min reaktion blev att vara ännu mer öppen om allt som jag tycker och tänker. Ju ärligare jag blev desto enklare gick det.

I dag har verksamheten växt rejält: yogakurserna säljer slut på nolltid, i höst lanserar hon en filmad kurs på nätet, en bok finns redan ute och hon vill skriva en ny mer filosofisk om yogan och livet. Men det stannar inte där: Nu planerar hon och några nära vänner att kombinera yogaresor med biståndsverkamhet i en rad länder.

På en liten ö som Aruba känner de flesta varandra, direkt eller genom vänner. Ett projekt som Rachel och Dennis gillar är Korteweg, en marknad som öns unga hantverkare ordnar en gång i månaden på i Oranjestad. Här finns smycken, konst, foton, mat med mera. Läckrast är nog Ash Alips handsydda väskor, där ingen är den andra lik. Läckert på ett helt annat plan är Frank Kellys entusiastiskt komponerade små maträtter, präglade av de många färggranna blommor han plockat under dagen.

En liten bit bort ligger Rachels favoritrestaurang Yemanja.

– Jag är vegetarian och ägaren kom till mig för något år sen och ville ha tips om hur man skulle kunna ha sådan mat på menyn. Då var det unikt för Aruba, men nu sveper en hälsotrend över ön och fler restauranger och affärer är intresserade.

Dock inte Arubaklassikern Zeerover – ”sjörövarstället” där samma familj serverat sina enda två rätter i många år – friterad fisk och friterade räkor. Särskilt räkorna är fina, gärna med svalkande öl därtill. Som Arubas enda egna märke Balashi, en lättdrucken lager i små flaskor.

Här finns ingen vegomat, men eftersom Dennis är kompis med sonen i familjen hamnar paret där ändå ibland.

Och när man sitter på första parkett inför solnedgången känns det helt rätt.

Aruba går att åka till året runt

Kaktusar i Arikok nationalpark.

Resa hit

Aruba är en året-runt- destination men direktcharter från både Stockholm och Göteborg finns bara vintertid. Två veckor på fyrstjärnigt hotell finns från 16 000 kronor per person utan några måltider. All inclusive går att köpa till på de flesta hotell, men det är mer skoj att botanisera bland alla restauranger.

KLM flyger dagligen till Aruba via Amsterdam. Tur och retur från Sverige går att få från strax under 6 000 kronor med byte i USA och från 7 000 med byte i Europa.

ving.se, klm.se

Ta sig runt

Det finns bussförbindelser längs västkusten, men tur-tätheten är rätt gles. Hyrbil är smidigast, alternativt organiserade utflykter, som det finns gott om.

Bästa promenaderna gör man helt klart längs västkustens sköna sandstränder.

Bo

De flesta som reser hit har hotell inkluderat i resan. Bokar man själv finns ett rikt utbud av 4- eller 5-stjärniga hotell, ofta med all inclusive. Till för bara något år sen fanns inget enklare boende, men nu har flera små pensionat öppnat, plus möjligheten att boka privatrum via Airbnb.

Shoppa

Aruba är en rätt bra shoppingdestination trots att dollarn som landets valuta är låst till är dyr numera. Man hittar bra priser på smycken, klockor, sprit, fritidskläder, jeans med mera. Info om Kortewegmarknaden hittar man här:facebook.com/kortewegaruba

Mer info

se.aruba.com/

www.restaurantsaruba.com/

rachelbrathen.com/

instagram.com/yoga_girl/

5 aktiviteter när du vill upp ur solstolen

Sol och bad är de flestas huvudintresse under en Arubaresa. En del lockas dessutom av öns många kasinon. Men det finns mycket annat att göra:

1 Gör en utflykt längs östkusten

Östkusten är vild, obebodd och karg. Det finns en lång rad olika utflykter att välja mellan – i jeep, terränglastbil, på fyrhjulig motorcykel eller hästryggen. Ofta ingår ett badstopp vid Natural pool. Men längs kusten finns bland annat en naturlig bro som havet skapat (den större mer berömda har dock rasat), ett gammalt guldsmältverk som ser ut som en borgruin och längst i norr en allt mer förfallen fyr.

2 Dyk på rev och vrak

Dykning är stort på Aruba. Här finns gott om korallrev att dyka på och flera vrak, bland annat M/S Antilla, ett tyskt skepp som sänktes under andra världskriget. Ett dyk kostar cirka 400 kronor. Självklart kan man också gå dykkurser.

3 Hitta spår efter ursprungs- befolkningen

I nationalparken finns flera grottor med målningar gjorda av öns första invånare, de Caquetíoindianer som koloniserade ön från nuvarande Venezuela, som bara ligger någon mil söderut. Indianerna förintades snabbt efter spanjorernas ankomst på grund av sjukdomar och slavarbete.

4 Vandra i nationalparken

Arikok nationalpark domineras av kaktusskogar i kuperad terräng med möjlighet till fina vyer över nästan hela ön. Här finns bland annat skallerorm, sällsynta ugglor och många leguaner – stora ödlor som arubanerna själva gärna äter, trots att jakt inte längre tillåts.

5 Gör en segelutflykt

Det finns halvdagsturer på både för- och eftermiddagar läng västkusten. Alla gör ungefär samma stopp på en handfull platser där man kan snorkla, bada och sola. Mat och dryck ingår. Pris från 250 kronor.