SVT Sport, Sweden

SVT Sport, Sweden

Yoga girl: ingen har sett min riktiga yogaträning

Screen Shot 2015-02-14 at 4.02.50Foto: Ben Kane

26-åriga Rachel ”Yoga Girl” Bråthén har lika många instagramföljare som Avicii. För Oseedat berättar hon om utmaningen i att kombinera den harmoniska yogan med det hektiska livet som internetkändis.

När Rachel Bråthén var tonåring slog hon distriktsrekord på 60 meter. Inspirerad av sin pappa Niklas, som tävlade i höjdhopp på elitnivå, ägnade hon fritiden åt att träna friidrott.

 Men sen började jag röka och hittade annat som lockade. Jag var ganska destruktiv som tonåring och har aldrig varit en ”sportig tjej”. Jag provade yoga först när jag var 18 år, och då kunde jag knappt nudda tårna, säger hon.

Ny träningsrutin

Idag är hon känd världen över som Yoga Girl. Hon har över 1,2 miljoner följare på Instagram, fem anställda och är bosatt på Aruba. Hon ser sig inte som en träningsinriktad person, men varje dag tränar hon yoga, går promenader med sina tre hundar och springer.

— Jag utmanade mina följare att starta en ny rutin varje dag i 21 dagar. Min rutin var att springa, och det har jag fastnat för nu.

Svårkombinerad livsstil

För henne är yoga mer än träning, hon ser det som en livsstil. Men det är en livsstil som har varit svår att kombinera med livet som resande yogainstruktör. I fjol var hon bortrest större delen av året.

 Det är ju alltid härligt att man kan leva på sin passion. Men min egen yoga handlar fortfarande om att ta hand om mig själv, och det är svårt att kombinera med 40 resveckor per år. Det är svårt att hitta en balans i det.

Yogan hålls separat

Träningsfilmerna hon publicerar på internet är ett exempel på hur hon försöker skilja skilja på jobb och yoga. Först när hon är klar med sitt 90 minuter långa yogapass för dagen tar hon fram sin mobilkamera och spelar in en film, som sedan publiceras i sociala medier.


Screen Shot 2015-02-14 at 4.12.57Foto: Rachel Bråthén (extern länk)

 Det är ingen som någonsin har sett min riktiga yogaträning online. När jag yogar vill jag inte tänka på att jag filmar. Istället lägger jag upp videoklipp som är inspelade när jag har yogat klart. Min yoga måste vara separat, säger hon.

Regler för livet

När hon kom hem till Sverige den 15 december i fjol hade hon inte varit ledig på hela året. I slutet på hösten hade hon varit igång dag och natt, och det tog två veckor att komma ner i varv. Då bestämde hon sig för att göra en del förändringar.

 Man måste skapa regler för hur livet ska se ut. Jag har hittat mitt sätt genom ”trial and error”. Jag har bestämt att oavsett var i världen jag är så måste jag få akupunktur två gånger i veckan. Först kändes det som en lyx, men jag har insett hur mycket det påverkar hur jag mår fysiskt och hur jag är som lärare.

Avlastas av lokala lärare

När vi pratar är hon på Koh Samui i Thailand och förbereder för en yogakurs. Hon berättar att hon även anstränger sig för att hitta lokala lärare som kan delta och avlasta henne under utbildningsdagarna.

– Det är viktigt att ta hand om sig själv först. Det kan inte alltid hänga på mig.

Men även om 2015 skulle vara lugnare har schemat redan börjat fyllas på. Nu ska hennes bok ges ut i 15 språk, och med det kommer fler nätter hemifrån. Men Rachel Bråthén har svårt att stanna hemma.

– Om det hade handlat om tråkiga saker hade det varit enklare att säga nej! säger hon.

 

av