Yoga För Dig, Yogagirl: “Jag har alltid varit en skrivande människa”

Yoga För Dig

March 7 2015

http://www.yogafordig.nu/content/yogagirl-jag-har-alltid-varit-en-skrivande-m%C3%A4nniska

Yogagirl: “Jag har alltid varit en skrivande människa”

Screen Shot 2015-07-16 at 17.18.46

1,5 miljoner följare på Instagram är inte nog. Rachel ”Yogagirl” Brathen är numera även författare. Här berättar hon om bakgrunden till boken Yoga Girl.

Efter en festival i djungeln i Costa Rica och dessförinnan ett par veckors yogaretreat i Thailand är nu Rachel ”Yogagirl” Brathen åter på Aruba. Vi haffar henne via Skype precis före USA-turnén då hon bland annat ska lansera sin bok.

Varför har du valt att ge ut en bok?
– Jag har alltid varit en skrivande människa, redan innan jag började med yoga, och har länge velat ge ut en bok och dela med mig av min historia med mina egna ord. Nu var det en bra tidpunkt tyckte jag, när det finns folk som lyssnar på mig. Det är svårt att sätta en etikett på boken men den handlar om livet helt enkelt, om att leva bra och att vilja ha ett fint liv.

Screen Shot 2015-07-16 at 17.25.47

Hur vill du fortsätta inspirera?
– Jag skulle vilja hitta ett bättre sätt att möta människor på, inte bara över internet och på retreats med hundratals elever. Jag vill fortsätta utan att det blir för stort, och att ge ut boken är ett led i den riktningen. Sedan skulle jag och min man vilja öppna vår egen studio här på Aruba, jag vill ju ha barn någon gång i livet och det skulle vara fint att kombinera det med att leda regelbundna klasser.

Du skriver om att leva med ett öppet hjärta, vad är ditt bästa tips för att bryta rädslor och de tillstånd där man lätt hamnar i kamp med tillvaron?
– Att våga följa sin dröm, allt annat är egentligen ett konstigt sätt att tänka. Att leva ett liv och inte ha förverkligat sina drömmar, det är en ännu större rädsla. Det är ganska osvenskt att göra så radikala saker som att säga upp sig från sitt jobb eller att bege sig ut på en lång resa och lämna rutinen. Många fastnar i en negativ spiral ’tänk om jag inte har några pengar att leva på, eller att planet störtar’. Men det kan ju faktiskt bli magi om man vågar se möjligheterna och manifesterar det goda som ska hända. Och det är mycket lättare när man är i flödet, då öppnas dörrar hela tiden. När man upplever att något går bra då är det lättare att ta fler steg.

Screen Shot 2015-07-16 at 17.26.34

Du är förebild för en och en halv miljon instagramföljare, vad tänker du om det?
– När man vet att en och en halv miljon människor läser det man skriver är det klart att man känner ett ansvar. Det är en hårfin gräns mellan att inspirera/motivera och att skapa en känsla av avundsjuka. Den balansen finner jag genom att vara så ärlig som möjligt. Det är annars så lätt att allt blir perfekt, att man bara visar den godaste maten och de finaste resorna. Om jag skulle få för mig att banta, vilket aldrig skulle hända, skulle jag ju sända ut helt fel signaler till alla tonårstjejer som följer mig. Det är viktigt att jag behåller en så sund inställning till livet som möjligt.

Vilken betydelse skulle yoga ha om det infördes i grundskolan tror du?
– Yoga är en viktig del av att må bra, och så får vi det inte presenterat för oss förrän vi är gamla och kanske sjuka eller stela, det hela handlar om att vara här och nu, och i tonåren behöver man det mer än någonsin. För några år sedan var det inte så lätt att få unga människor att vilja yoga, men nu tycker de att det är lite coolt.

Screen Shot 2015-07-16 at 17.27.32

Yoga om 15 år, vad innebär det tror du? Mer hemmaträning, träning på jobbet?
– Jag tycker att det är synd att man som elev mer och mer tappar kontakten med yogaläraren. Yoga online ökar och det är stort fokus på att ta mycket bilder på sig själv. Förhoppningsvis har betydelsen av relationen mellan lärare och student vuxit sig starkare igen om 15 år och att fokus då också ligger på att man vill vara med i en community och ser det goda i att vara i en grupp. Det finns jättefina saker med att vara online men det har gått alldeles för långt, jag har aldrig varit ett fan av olika ’challenges’ där man ska ställa sig på huvudet utan händer och ta en bild, det är inte det yogan handlar om. Man kan ha det som inspiration men man måste också tänka på att hålla sig skadefri. Jag lägger aldrig upp bilder från min egen yogaträning, det finns ingen i hela världen som har sett min ’egen’ yoga, och min egen yoga är så långt bort från telefonen och datorn som det bara går, det ska bara vara du och din yoga.

Vilka är dina tre bästa yoga- och meditationböcker?
– Jag älskar Meditations from the mat. Och Power of now av Eckhart Tolle och Meditation av Osho. Light on yoga är också bra men jag finner den lite för traditionell för en ny student.

Tre andra böcker som inspirerar?
– Får man säga sin egen bok, haha. The return to love, Finding your way home, Be here now.

Screen Shot 2015-07-16 at 17.28.25

Vem inspirerar dig?
– Min man, han är så extremt tålmodig. Och mina studenter. Jag tycker att de är så modiga och jag blir alltid helt ställd av att hundratals människor reser över hela jorden för att mötas och yoga. Det visar att det är många som jobbar varje dag för att ha det här livet och det är väldigt inspirerande.

När kommer du till Sverige nästa gång och håller i yogaklasser?
– I augusti kommer jag till Sverige och information om klasserna kommer att finnas på hemsidan och på sociala medier.

Vilka andra projekt har du på gång?
– En USA-turné som pågår i två månader. Jag kör lite yogaklasser online, och sedan kommer jag att ha fler sociala projekt och mycket mer av saker som är gott för världen.

Text: Stina Johansson

Läs även:
Yogagirl känner sig hemma i Västindien
Yogagirl fick Stockholm att lyfta