THE SCHOLAR, RACHEL BRÅTHÉN: YOGA GIRL

May 13, 2016

Read the article here or view it here!

mangelvida-149-2

1,9 miljoner människor. Så många följer Rachel Bråthéns, mer känd som Yoga Girl på Instagram, vardag på paradisön Aruba. För att sätta det i rätt kontext: hon har lika många följare som Stockholm, Göteborg och Malmö har invånare – tillsammans.

Text Joel Åhlén-Nyström Foto Ben Kane

Rachel, 27, är född i Uppsala men växte upp på Lidingö, strax utanför Stockholm. Bilden av henne som tonåring målas upp som ”halv-stökig” där skolk, alkohol och ett paket cigaretter om dagen var stående inslag i hennes vardag. Ungefär motsatsen till den bild av välmående, lugn och sinnesro som Rachel – sedan ett par år tillbaka – utstrålar.
– Jag tror att jag var extremt olycklig som tonåring. Hade jag inte funnit meditationen under tidig ålder hade det kunnat gå illa. Den var vändningen för mig, säger hon.

Hon har sin mamma att tacka för nyss nämnda vändning. Som nybliven 18-åring skickade mamman henne på en retreat i Dalarna – det destruktiva beteendet och festerna på Stureplan byttes ut mot en veckas tystnad, meditation och mycket terapi.
– Det blev en helomvändning. Jag var inte medveten om att jag mådde så pass dåligt som jag faktiskt gjorde. Men det var ingenting som bara ändrades över en natt. När jag kom tillbaka la jag om mina vanor. Jag gjorde slut med min pojkvän, bytte kompisar och så vidare. Det var någonting på en ganska djup nivå som ändrades inom mig, så det tog nog ett par månader, säger Rachel.

Pånyttfödd reste Rachel tillsammans med två väninnor till Karibien. Det som var tänkt att vara en backpackerresa på tre månader blev istället början på ett nytt liv för Rachel. På Aruba sprang hon på surfaren Dennis Schoneveld – en månad senare flyttade de ihop. Idag är de gifta och har bott tillsammans i ungefär sex år.

På ett par år och runt 5400 bilder har Rachel gått från att vara okänd till att bli en världskändis inom Instagramvärlden. Med 1,9 miljoner följare är hon en av Sveriges absolut största sociala medier-profiler och hennes konto, yoga_girl, är världens största när det kommer till just yoga.
– Det var definitivt ingenting som jag planerade. Mitt Instagramkonto började som en personlig resa och det var mest bilder på mina djur och livet på Aruba. Sedan insåg jag snabbt att ju mer jag delade med mig av det hälsosamma, och specifikt yoga, desto snabbare resonans fick jag. Så jag började att fokusera på det och allting fullkomligt exploderade.

costarica-rachel-238

Varför tror du att just ditt konto blivit så otroligt populärt?
– Jag tror att det är en kombination av tajming och att jag är väldigt ärlig. Jag delar med mig av det mänskliga och det riktiga: har jag en dålig dag så delar jag med mig av det, lyckas jag inte med en svår yogaposition så delar jag med mig av det. Istället för ”gud vad perfekt” blev det lite mer ”här är en verklig person”. Att dela med sig av sådant som är äkta är också min strävan. Ingens liv är soligt och perfekt hela tiden.

Trots ett så stort antal följare berättar Rachel att hon inte känner någon press, men medger att det är ganska svårt att förstå innerbörden av 1,9 miljoner följare när hon sitter hemma i sitt hus på Aruba. Det är först när hon reser runt
i världen och håller i yogaklasser som hon hennes popularitet verkligen gör sig påmind.
– Det har hänt att folk kör 16 timmar bara för att komma till en klass jag håller. I Sverige och USA blir jag igenkänd varje dag, men det är bara positivt och roligt, säger hon och tillägger:
– När jag var ute och reste förut brukade jag alltid gå till någon lokal yogastudio och ta ett pass ensam, det har dock blivit jättesvårt att göra för mig nu. Det har hänt att folk mitt under ett pass gått genom rummet, förbi alla mattor för att fråga mig om vi kan ta en bild. Yoga i sig ska ju vara privat och personligt, så då blir det lite fel.

Vad driver dig?
– Det har ändrats ganska mycket de senaste två åren. Nu drivs jag väldigt mycket av att jag vill skapa någonting bra av det här inflytandet jag ändå har. Det finns tusentals sätt att kapitalisera på en sociala medier-kanal som är så här pass stor, men jag vill inte att syftet med det här ska vara att sälja yogabyxor. Jag vill använda det här för att inspirera folk och få dem att må bra på en djupare nivå än bara kroppsligt. Det i kombination med att försöka göra någonting bra för världen i en större skala.

Slutligen, lever du ditt drömliv?
– Haha! Det har varit alldeles för mycket resande det senaste året, men jag ska ändra på det. Jag är väldigt nära att leva mitt drömliv, skulle jag säga.

Rachel Bråthén
Ålder: 27
Yrke: Yogalärare, föreläsare och entreprenör