Yoga För Dig, Yoga girl fick Stockholm att lyfta

July, 2 2014

http://www.yogafordig.nu/content/yoga-girl-fick-stockholm-att-lyfta

Yoga girl fick Stockholm att lyfta

Screen Shot 2015-02-21 at 19.17.41

Rachel Bråthén intervjuas av Yoga för dig. Se fler bilder från intervjun längre ned på sidan.
Foto: Kristina Sahlén

 

Med nästan 600 000 följare på instagram har Rachel ”yoga_girl” Bråthén snabbt blivit ett stort namn i yogavärlden. I söndags var den numera Aruba-baserade svenskan på blixtvisit i Stockholm för att lära 400 workshop-deltagare hur man kan införliva handstående asanas i sitt flöde.

– Många vill lära sig stå på händer och allt det svåra direkt, utan att göra jobbet innan. De förstår inte att det ligger massor av träning bakom. Så min idé är att ta det från grunden. Poängen är att få fötterna att lyfta från marken och ha roligt när vi gör det, säger Rachel Bråthén, när vi träffas efter hennes workshop, som arrangerades i samarbete med Yogobe.

Under två timmar fick vi som deltog en rejäl lektion i vad som krävs för att kunna ”flyga” – och undertecknad kan intyga att det inte är så lätt som det ser ut på Rachels eleganta bilder och filmer på nätet. Men vi fick med oss en hel del knep och övningar att träna vidare på.

– Det är jätteviktigt att göra rätt från början. Många börjar träna utan att ha någon koll, och repeterar felen om och om igen. Och då är det jättesvårt att lära sig av med dessa. Så se till att börja med grunderna – och jobba med ‘core’. Om du har stått på händerna ska det kännas som att du gjort situps, säger Rachel.

Efter workshopen var det många som stannade kvar för att få en pratstund och ta bilder med Rachel, som nästan verkade lite överväldigad av den positiva responsen.

– Folk var så exalterade redan innan klassen, så jag visste inte riktigt hur jag skulle toppa den känslan. Alla har verkligen varit jätteglada och duktiga. De jobbade hårt och lyssnade bra, svenskar är verkligen bra på att lyssna och ta till sig det man säger.

Det råder inget snack om att Rachel har blivit en inspirationskälla och förebild – kanske främst för andra unga kvinnor, i alla fall om man ska döma av deltagarna på workshopen. Så jag passar på att fråga om hon har några idéer om hur man ska få fler unga att börja yoga.

– I Sverige är det väldigt dyrt att gå på yoga, och jag förstår om högstadie- och gymnasieelever inte har råd. Men man borde inkludera det i skolans idrottslektioner. Yoga skulle hjälpa på riktigt, och bidra till bättre koncentration och balans. Jag tror det vore super. Kolla bara på alla som varit här idag, alla är glada och delar en känsla av att vilja må bra. Det är väldigt svårt att yoga och samtidigt vara destruktiv.

Text: Tomas Tirén

Screen Shot 2015-02-21 at 19.21.05Screen Shot 2015-02-21 at 19.21.23

Screen Shot 2015-02-21 at 19.21.45

Screen Shot 2015-02-21 at 19.21.33Screen Shot 2015-02-21 at 19.21.59