Yoga För Dig, Yoga girl känner sig hemma i Västindien

July 2 2014

http://www.yogafordig.nu/content/yoga-girl-k%C3%A4nner-sig-hemma-i-v%C3%A4stindien

Yoga girl känner sig hemma i Västindien

Yogan har inte alltid haft en naturlig plats i Rachel Bråthéns liv. Hennes yogaresa började när hon var 18 år, för sex år sedan. Då kunde hon inte ens nå sina tår eller göra enkla ställningar som krigaren och triangeln.
– Jag hade inte den styrkan och kunde inte hålla uppe min kropp, säger hon och berättar att hon föddes med skolios och en höft som var högre än den andra.

Det var hennes väg in till yogan och det dröjde inte lång tid förrän hon märkte resultat.
– Det hände nästan direkt men det är först de senaste två åren som jag har blivit fri från smärta. Yogan läkte min kropp och gav mig styrka och flexibilitet, berättar hon.

När man tittar på bilderna på hennes profil yoga_girl på instagram är det lätt att tro att yogan bara handlar om det fysiska för Rachel men så är det inte alls.
– Det är på mattan som jag får fokus, lugn och balans. Särskilt när livet är stressigt och hektiskt. Det fysiska är bara en bonus, säger hon.

Rachel kommer ursprungligen från Uppsala men bor sedan 2,5 år tillbaka på Aruba i Västindien.
– Jag har alltid älskat att resa och trivdes aldrig riktigt i Sverige. Jag hör hemma på stranden och i solen. Vinterhalvåret i Sverige är alldeles för tufft, säger hon.

Att lämna Sverige var inte bara ett enkelt beslut. Rachel Bråthén gick på universitetet men var inte lycklig. Det kändes inte rätt och längtan efter att resa lockade mer. Hennes vänner sa att hon flydde men inom sig visste hon att det inte var sant. Hon valde att lyssna till sitt hjärta, hoppade av skolan och reste till Västindien. När hon kom till Costa Rica kändes det som att hon kom hem för första gången i sitt liv. Under en semester till grannön Aruba träffade hon sin blivande man och bor där sedan två och ett halvt år tillbaka.
– Om du inte är lycklig sluta då upp med det du gör och låt inte en examen stå i vägen. Du behöver inte gå på universitetet för att lyckas. Det viktiga är att komma på vad som gör dig lycklig och göra det.

Rachel Bråthén har under det senaste året blivit en av de mest populära yogaprofilerna på instagram med över 340 000 följare. Bilderna föreställer ofta en leende, blond, bikiniklädd kvinna i ett perfekt handstående med havet och stranden i bakgrunden.
– Självklart hjälper det min karriär som yogalärare men jag jobbade som yogalärare även innan jag fanns på instagram, säger hon.

Rachel berättar om hur hon började lära ut yoga på stranden med handdukar framför ett hotell. Då deltog fyra till fem personer i en klass. En gång kom ägaren till hotellet på en av hennes yogaklasser. Han gillade klassen vilket ledde till att de tillsammans startade ett yogaprogram på hotellet. Sedan dess har det fortsatt att växa och idag håller de 20-30 retreat om året. Rachels filosofi är att det går att göra vad som helst och hon strävar efter att alltid se möjligheter istället för hinder.

– Jag tror att mycket handlar om att sätta en intention och bestämma sig för vad man vill göra och sedan tro på att man kan göra det.

Det var först när jag verkligen bestämde mig för att jag ville hålla klasser internationellt och jobba med yogan på heltid som det började hända saker på allvar. Det dröjde inte många veckor innan jag fick inbjudningar från andra yogastudios.

När hon var liten ville hon bli läkare eller psykolog. En av hennes drömmar var att resa till Afrika och jobba på barnhem. Nu har hon lagt de drömmarna åt sidan och är nöjd med livet som yogalärare.
– Jag är en renodlad hippie i mitt hjärta och anser att varje val jag har gjort har fört mig dit där jag är idag, säger hon.

Under en vanlig dag har hon en yogaklass på morgonen och en på kvällen. Under dagen jobbar hon framför datorn i sin blivande makes skateshop och när hon inte jobbar blir det promenader med hundarna, häng på stranden, middagar och fritid med vänner. Trots att hon jobbar mer än åtta timmar om dagen skulle hon aldrig i livet vilja byta det mot något annat. Det bästa är friheten att kunna bestämma själv hur dagarna ska se ut.

Rachel är även aktuell med ett eget klädmärke. Tillsammans med företaget Season Five designar hon sin egen kollektion som kommer ut i höst. Den är baserad på inversions (upp- och nedvända ställningar) och att kläderna ska sitta på plats även om du är upp och ner som i handstående.
– Det är så fint, verkligen min egen stil. Jag har full kontroll och äger en del av företaget. Det är jättekul att skapa något eget, säger hon.
Kläderna kommer inledningsvis att säljas online och i framtiden kanske de även kommer att säljas i butik i Sverige.

Text: Leia Dehlin