Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”

Thanks for the feature, 24Kalmar! Read the original here

Instagram-profilen Yoga Girl gjorde i helgen ett nedslag på Öland med sin organisation 109 World. Utöver yogapassen har de de även diskuterat kring det sexuella våldet mot kvinnor. Något som ett antal av deltagarna varit med om själva.

Rachel Bråthén, eller mer känd som Yoga Girl har de senaste åren vuxit och blivit ett stort namn inom yoga-världen, samt på Instagram. Med sin organisation 109 World, som hon drivit i två år, åker hon världen över för att anordna yoga-läger kopplade till välgörande ändamål. Mellan torsdag-söndag har det blivit Stora Rör på Ölands tur att stå som värd. Där utgår de från Mormors Pensionat Strandhagen som drivs av Anita Rothschild. Hon är även mamma till Olivia Rotschild som är med och driver 109 World på svensk mark. Och faktum är att det är första gången som ett läger anordnas i Sverige.

– Vi har haft event i Stockholm, men inga läger. Detta på grund av att vi valt exotiska platser i utvecklingsländer. Men det är en dröm att få komma hit såklart, säger Rachel Bråthén.

I vanliga fall bedriver hon sin verksamhet på Aruba i Karibien. Dock ser hon vissa likheter mellan sitt vanliga hem och Öland.

– Öland är ganska likt Aruba på något sätt. Det är en väldigt avslappnad miljö här samtidigt som det är fantastiskt fint.

Det finns med andra ord bra förutsättningar för ett lyckat läger. Under denna upplagan är temat sexuellt våld mot kvinnor, där Kongo är landet som drabbas värst av problemen. Likt Zaida Catalan, en FN-anställd som kidnappades och mördades i Kongo efter sitt arbete mot kvinnliga rättigheter, vill man vara med på resan för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor världen över. Under fredagen tittade och lyssnade man påföreläsningar och diskuterade problemet.

30 procent här har själva varit utsatta för sexuella övergrepp. Det händer överallt hela tiden. Varenda tjej känner någon som varit med om någonting. Att diskutera det skapar starka band mellan tjejerna. Vi vill helt enkelt ta upp problemen gemensamt och komma fram till hur man ska ta sig vidare.

Även om det är första gången organisationen anordnar ett läger i Sverige, är det ett flertal av deltagarna som varit med vid tidigare upplagor.

– En del har varit med förut och funnit vänner för livet här. Framförallt är det mycket amerikaner som deltar. Jag tror det är 28 stycken här, medan det bara är fem svenskar. Vi hade hoppats på lite fler, men det är såklart kul ändå.

Trots att det är ändamålet som är huvudsyftet, går det inte att frångå faktumet att profilen Yoga-Girl lockar en del lite extra. Dock ser Rachel Bråthén inte det som något speciellt.

– Lägret handlar inte om mig på något sätt. Det handlar om det starka ändamålet som betyder mycket för många.

Men hur känns det att ha lite drygt två miljoner som följer en? 

– Asså det känns inte något speciellt egentligen. Det är ingen ny grej för mig nu. Dock känns det skönt att jag inte har någon person jag behöver vara och visa upp. Jag är ingen mode-tjej som måste visa upp kläder varje dag. Jag visar bara upp normala delar av mitt liv.

På söndag avslutas lägret. Dock kommer Rachel stanna kvar på Öland några dagar till. Detta för att ta det lugnt och njuta av lite semester. Något hon inte varit bortskämd med den senaste tiden.

– Jag har ju en fem månader gammal bebis som har varit med och rest, vilket kanske inte varit det lättaste. Så vi stannar här några dagar till, innan vi åker hem till Aruba. Då kommer vi definitivt stanna där och vila ett par månader.

Vad händer efter ni vilat upp er?

– I höst kommer vi ha ett stort teacher-training på yoga-centret vi driver på Aruba. Vi kommer helt enkelt utbilda människor till yoga-instruktörer, avslutar hon.

FAKTA

Rachel Bråtens tre bästa yoga-tips:

1. Hitta din nivå. Det finns olika typer av yoga så hitta det som passar just dig.

2. Få in en rytm att stå på mattan varje dag. Även om du bara har en kort stund är det avslappnande.

3. Hitta en Yoga-kompis som kan inspirera och motivera dig till att fortsätta.